Hur kommunicera det de flesta inte vill ha – förändring?

07.11.2020

Att kommunicera förändring är inte någonting man gör via monolog. I alla fall inte om du vill få med dig medarbetarna. De allra flesta är nämligen inte så positiva till förändring som de kanske påstår. Faktum är att majoriteten upplever omorganisationer som stressande och inte sällan känner de sig misstänksamma till ledningens avsikter. En väl genomtänkt kommunikationsstrategi i samband med en förändring är avgörande för att den ska lyckas.

Ni vet hur det brukar låta under anställningsintervjun eller lönesamtalet: "Jag är en person som verkligen älskar förändring! Det är så viktigt att inte stagnera!". Men när det kommer till kritan är de allra flesta inte särskilt förändringsbenägna. I alla fall inte när det kommer till dem själva.

En studie av American Psychological Association visar att medarbetare som genomgår större förändringar på arbetsplatsen i högre grad än andra lider av utdragen arbetsrelaterad stress. Människor är benägna att känna oro när de står inför något okänt och är i hög grad beroende av rutiner för att känna sig trygga.

Samtidigt är förändringar i organisationer nödvändiga för att hänga med i utvecklingen och vara konkurrensmässig med sin verksamhet. Desto viktigare är det då att förändringen landar väl hos medarbetarna som ska ta verksamheten till en ny nivå.

Varje förändring är beroende av individer. Hur lyckad förändringen blir beror på:

  • Hur väl individerna förstår förändringen
  • Hur delaktiga och inkluderade individerna känner sig
  • Hur stort förtroende individerna känner för förändringsledningen
  • Hur trygga individerna känner sig med ledningen
  • Hur stor förändringsviljan är

När medarbetarna känner att det finns ett behov av förändring är de också motiverade att genomföra den.

För att nå dit krävs en berättelse om förändringen som svarar på frågorna när, vad, hur och varför. Kommunikationen måste ske i dialogform för att skapa delaktighet och cheferna behöver agera budskapsbärare för att skapa förståelse kring hur förändringen påverkar den egna verksamheten.

Behöver du hjälp med att beskriva din verksamhets förändringsresa? Hör av dig!